Een fraaier landschap, minder nieuwbouw in het buitengebied en meer werk op het platteland van Lochem. Die voorwaarden stelt GroenLinks aan een nieuwe regeling functieverandering agrarische bebouwing. Het nieuwe voorstel van het College voldoet hieraan.

Versobering
De oude regeling voor het hergebruik van agrarische gebouwen leidde nogal eens tot vervanging van stallen door protserige, slecht in het landschap ingepaste woningen. De gemeenteraad besprak op 18 januari een voorstel voor nieuw beleid . Sloop van karakteristieke gebouwen mag niet meer. En op kleine locaties mag geen nieuwbouw van woningen meer plaats vinden en mogen gesloopte meters niet meer bij elkaar worden gesprokkeld. Werken mag daar nog wel – een stimulans voor kleine bedrijfjes in het buitengebied.

Groener
GroenLinks heeft altijd gehamerd op een goede inpassing van woningen in het landschap. Inmiddels is er een stappenplan, dat ervoor zorgt dat aanvragers goede, groene plannen indienen. Een aantal open landschappen is uitgesloten van de regeling – een poging van GB en VVD om dit te versoepelen, haalde het gelukkig niet. Bijzonder tevreden is GroenLinks over het plan om een deel van de winst van initiatiefnemers in een fonds te stoppen. Dat kan bijdragen aan onderhoud en verfraaiing van het landschap in de gemeente.

Tijdelijk
Eigenlijk zou de landbouw de sloop van stallen zelf moeten financieren. We hadden daarom graag een einddatum vastgelegd voor deze regeling, om het tijdelijke karakter te benadrukken. GroenLinks en VVD dienden hiertoe een amendement in, maar toen de stemmen staakten hebben we dit ingetrokken. Over twee jaar wordt de regeling hoe dan ook geëvalueerd.

 

Henk van Zeijts, raadslid.