Nog in het halfduister vlogen enkele watersnippen vanuit de sloot weg. Ik hoorde de kenmerkende roep van die weidevogel: een rauw rretsj. Het was oktober, ik deed vervangwerk op een boerderij en haalde ’s ochtends de koeien uit de wei. Opkijkend zag ik de vogels in hun zigzaggende vlucht wegvliegen. En Hennie, dit was gewoon op boerenland en niet in een natuurgebied. Op zo’n manier wil ik de landbouw zich zien ontwikkelen. Economisch boeren op een diervriendelijke en duurzame manier. Een landbouw waarin ruimte is voor de boer, de koe de wei blijft sieren en de natuur partner is en niet als vijand wordt bestreden. Gelukkig zijn er vele agrariërs die dit zo doen, daar ben ik blij mee en daarvoor zal ik ook altijd opkomen!
Het door jou benoemde thema handhaving vind ik erg belangrijk. Regels zijn nodig. Leefregels voor de samenleving en voor bescherming van het individu. Maar ook regels voor het bedrijfsleven, omdat er ook bedrijven zijn die het minder nauw nemen met sociale rechten of het milieu. Natuurlijk zou ik, net als jij, graag zien dat de gemeente de kosten voor het handhaven van regels verhaalt op de overtreder. Helaas kan dit meestal niet. De afspraken die we met elkaar maken moeten worden nagekomen. Voor goed toezicht heeft GroenLinks extra geld over.
Hergebruik van afval juich ik toe. Ik ben dan ook helemaal niet tegen het rubberrecyclingbedrijf Doornberg. Wél tegen hun huidige locatie, in het buitengebied bij Almen. Doornberg zie ik graag naar een bestaand bedrijventerrein verhuizen waar het geen overlast voor omwonenden en risico’s voor de natuur veroorzaakt. We hebben bijvoorbeeld op Aalsvoort nog genoeg industrieterrein leegstaan. Het buitengebied reserveer ik graag voor natuur, boeren, koeien en weidevogels.
Een groene groet,
Willem Beekman