Betalen per keer dat je de grijze container aan de weg zet is in veel gemeenten de normaalste zaak van de wereld. De gemeenteraad heeft op 10 oktober het college van B&W opdracht gegeven om dit diftar-systeem uit te werken voor de gemeente Lochem. Ervaringen elders laten zien dat hierdoor de afvalkosten voor de burger dalen.
We produceren steeds meer afval. Veel afvalsoorten kunnen we al gescheiden aanbieden en veel mensen maken daar gebruik van. Denk aan gft, oud papier, glas, textiel en kunststof. Door deze scheiding kan afval als grondstof dienen voor nieuwe producten, en dalen de totale verwerkingskosten. Maar, het niet-gescheiden restafval (de grijze container) vormt nog steeds de grootste afvalstroom. Diftar (differentiatie van tarieven) is een effectieve stimulans voor betere afvalscheiding. Het betekent dat mensen die minder restafval aanbieden, ook minder betalen. Bied je meer aan dan betaal je ook meer. Gemiddeld dalen de kosten voor de burger, zo blijkt uit ervaringen van gemeenten die diftar hebben ingevoerd.
Het systeem moet nog worden uitgewerkt voor de Lochemse situatie, met haar omvangrijke buitengebied. De gemeente moet de afvalbrengpunten verbeteren en moet meer gaan controleren op illegale dumping. We kunnen leren van naburige gemeenten, zoals Brummen en Zutphen, die diftar al hebben ingevoerd.
Henk van Zeijts, gemeenteraadslid