(In Lochem maken twee ‘Bekende Nederlanders’ deel uitvan de gemeenteraad. De Gorsselse Hennie van der Most (VVD) en uit Lochem Willem Beekman (GroenLinks). Exclusief voor de Berkelbode voeren zij een wekelijkse briefwisseling. Dit is de bijdrage van Willem Beekman)
Snap jij het? Hoe bestaat het toch dat de Provincie een vurige wens van aanwonenden en de voltallige gemeenteraad voor een veilige N348 negeert? Ik begrijp het in ieder geval niet. Onlangs was er ook op tv bij ‘Hart van Nederland’ een reportage over de onveilige situatie voor overstekende schoolkinderen en aanwonenden bij deze drukke provinciale verbindingsweg tussen Zutphen en Deventer. Op het baanvak tussen Eefde en Gorssel is de huidige maximum snelheid van 80 km per uur echt veel te hoog. Maar de Provincie luistert niet naar de gemeenschappelijke oproep uit de Lochemse samenleving om op dit traject een snelheidslimiet van 60 km per uur in te stellen. Ook de gemeentelijke VVD-fractie is voor een lagere maximum snelheid op deze weg. Je buren aan deze weg laten het er niet bij zitten en broeden op verdere acties. Kunnen ze op jouw steun en media-inzet rekenen?

Want media-aandacht krijg jij al snel, kijk maar naar jouw boycot van de laatste raadsvergadering. Drie dagen op rij was je protestactie – over de in jouw ogen nog steeds onleesbare gemeentelijk begroting – in het nieuws. Het is bekend dat jij al jaren bezig bent om de gemeentelijke financiële begroting voor iedereen duidelijk leesbaar en overzichtelijk te krijgen. Hennie, ik waardeer je inzet. Maar waarom nu deze actie? Zoals jijzelf onlangs schreef is – juist dit jaar voor het eerst – de begroting voor iedereen in een overzichtelijke app digitaal in te zien op www.lochem.begrotingsapp.nl. Het klopt dat deze app nog niet af is. De zoekfunctie werkt nog onvoldoende en er staan ook nog geen bedragen voor het uitvoeren van de beleidsprogramma’s. Maar de verantwoordelijk wethouder heeft toegezegd dat deze aanpassingen eraan komen. Als deelnemer van de werkgroep vereenvoudiging gemeentelijke financiën, zal ik erop toezien dat dit gebeurt. Vind jij deze app, als hij straks af is en goed functioneert, nog geen verbetering?

Een groene groet, Willem