Vanwege de gestegen energieprijzen zijn er door het Rijk talloze financiële tegemoetkomingen in het leven geroepen. Maar het blijkt lastig om iedereen die er recht op heeft te bereiken. Bart, Yvonne en alle vrijwilligers van LochemEnergie trekken daarom de buurten in en hopen via mond-op-mond reclame, driehoeksborden en media ‘achter de voordeur’ te komen. De campagne Energierekening Onbetaalbaar? richt zich daarom voor een deel op mensen die om de doelgroep heen staan, bijvoorbeeld welzijnswerkers, buren, vriendinnen die hun maatje niet meer zien op de club enzovoort. Via-via hopen zij zo de juiste mensen te bereiken.

Wat doe je zelf?

De overheid streeft ernaar het energieverbruik van huishoudens met 50% (ten opzichte van 1989) te verminderen. Een abstracte opgave als je niet weet hoe hoog je huidige verbruik is. Bovendien: lukt het ons zelf wel? Op de vraag wie het eigen energieverbruik al heeft gehalveerd bleef het in de zaal best stil. In de gesprekken met inwoners merken Bart en Yvonne dat dit een van de vele hobbels is. Zo hebben veel mensen moeite met het invullen van formulieren, ze worstelen met DigiD of wantrouwen het systeem, waardoor ze niet zo maar kopieën van identiteitsdocumenten willen opsturen. Daarnaast zijn veel regelingen complex of voor lang niet iedereen toegankelijk. Ook voordat een renteloze duurzaamheidslening wordt verstrekt ondergaat de lener een financiële toets. Met alleen AOW kom je hiervoor echt niet in aanmerking.

Eerste hulp

De vrijwilligers van LochemEnergie verlenen eerste hulp waar mogelijk. Onlangs heeft de gemeenteraad een extra bedrag uitgetrokken voor verduurzaming van woningen, maar er zijn ook kleine maatregelen te treffen. Bekend zijn het plaatsen van radiatorfolie en tochtstrips of het vervangen van je verlichting door LED. Nieuw is de witgoedregeling, waarbij een energie slurpende wasmachine of koelkast vervangen mag worden. Het zal niet verbazen dat de nood toeneemt. In 2021 gaven zo’n 1200 huishoudens 12% of meer van hun jaarinkomen uit aan de energieregeling. Wanneer het meer dan 12% spreken we van energiearmoede. Een schatting van LochemEnergie is dat we in 2022 al op 2500 huishoudens zitten.

Eenzaamheid

Hoewel de vraagstukken rond energie vaak de aanleiding voor een bezoek zijn, voeren de vrijwilligers van LochemEnergie vaak lange en persoonlijke gesprekken. Veel mensen kampen met eenzaamheid. Soms zijn ze hun partner verloren in de coronatijd of wonen kinderen ver weg. Of het is vanwege een lichamelijke beperking moeilijk om aansluiting te houden bij de samenleving. Een deel van de energieproblemen komen ook voort uit het ontbreken van een goed netwerk waar mensen op terug kunnen vallen. Het is fijn om te merken dat de vrijwilligers daarom niet alleen aandacht geven aan de zakelijke kant, maar dat zij veel tijd doorbrengen met mensen.

Aanbevelingen

Bart en Yvonne gaven de leden van GroenLinks een stevige boodschap mee: zorg dat je in contact komt met deze doelgroep. Bij deze mensen is weinig vertrouwen in de politiek, ga daarom naar de mensen toe en laat zien dat je samen optrekt. Er was een duidelijke uitgestoken hand: loop eens mee met energiecoaches of -conciërges en zie wat er speelt bij de mensen thuis. Ook is voor andere hulpverleners in de gezinnen is het nodig om de basiskennis te vergroten, zodat hulpverleners elkaar niet tegenwerken.

Door de levendige presentatie van Bart en Yvonne waren de leden van GroenLinks erg betrokken bij het onderwerp. Er komt zeker een vervolg. De aanbevelingen neemt de fractie mee en LochemEnergie en GroenLinks blijven stevige bondgenoten in de strijd voor verduurzaming en tegen energiearmoede.

Kijk op https://lochemenergie.net/ voor meer informatie.