Europa is niet de ‘ver van mijn bed show’. Ook in Lochem is de invloed van Europa merkbaar. Bas Eickhout (nr.2 op de EU-kandidatenlijst voor GroenLinks en inmiddels gezeteld in het Europese Parlement) bezocht op 18 mei j.l. Lochem om Lochemse projecten te bezoeken die mede met Europees geld zijn gefinancierd. GroenLinks-wethouder Thijs de la Court en andere lokale GL-leden leidden hem rond.

De ontwikkeling van de gemeente Lochem wordt mede gefinancierd door de EU. Dat brengt de EU een stuk dichter bij de Lochemse inwoners dan in eerste instantie gedacht. Er zijn zaken die Europa regelt die ver-van-ons-bed-show lijken. Waarom zouden we een stem uitbrengen op de verkiezingen van het Europese parlement? Bas Eickhout, kandidaat van GroenLinks voor de Europese verkiezingen en op bezoek in Lochem, legt uit dat er vele EU subsidies worden verstrekt aan lokale overheden. Een fietstocht met lokale prominenten van GroenLinks langs gemeentelijke projecten in en rond de stad maakt duidelijk dat Lochem ook profiteert van Europees beleid. Het is alleen niet bekend bij de bewoners. Daarom werd bij elk project een bord opgehangen met de tekst: Lochems project, mede door de EU gefinancierd.

De markt van Lochem werd onlangs gerestaureerd met 25% EU financiering, vertelt verantwoordelijk wethouder Thijs de la Court. En dat is dan inclusief de extra restauratie na de Lochemse kermis tijdens de Keidagen. De etalage naar de toekomst ontvangt EU fondsen voor de ontwikkeling van meer dan 150 energieneutrale woningen tussen het Twentekanaal en de Berkel. Eu subsidies worden vooral gegeven voor innovatieve projecten. Volgens Bas Eickhout zijn duurzame plattelandsontwikkelingsprojecten waarin landbouw, natuurbescherming en energievoorziening centraal staan heel geschikt om vanuit Brussel te stimuleren. Infrastructurele werken zoals wegenaanleg en het bijhouden van de waterwegen kunnen we best zelf nationaal regelen. Verder met de fiets naar de ontwikkeling van het industrieterrein Aalsvoort West. De reeds gerealiseerde natuurontwikkeling, nog voordat er een spade in de grond is gegaan voor het bouwen, is uniek. Met dit beleid van de gemeente staat Lochem hoog op de “duurzaamheidmeter”voor Nederlandse gemeentes.

Europa is ook in de toekomst belangrijk voor Lochem. Lochem zet in op een eigen “green deal”, een plan om met bedrijfsleven, agrariërs, onderzoeksinstellingen en de Lochemse overheid duurzame energie te produceren uit riool, industrieel warmte, bermmaaisel en mest. Daarbij wordt gedacht aan een slim innovatief systeem van vergisten, waarbij gas wordt geproduceerd. En met het water dat vrij komt kunnen algen gekweekt worden, en die leveren dan weer hoogwaardig veevoer op. Lochem zet in op een Europa die ervoor zorgt dat de geldstroom voor duurzame innovatie groter wordt.

Zie voor alle Groenlinks-standpunten aangaande Europa: http://standpunten.groenlinks.