(In Lochem maken twee ‘Bekende Nederlanders’ deel uit van de gemeenteraad. De Gorsselse Hennie van der Most (VVD) en uit Lochem Willem Beekman (GroenLinks). Exclusief voor de Berkelbode voeren zij een wekelijkse briefwisseling. Dit is de bijdrage van Willem Beekman)

Jij vindt duurzame energie een ‘mooi thema’. Die houding was twintig jaar geleden misschien passend, maar met wat we nu weten over de snelle klimaatverandering, moeten we veel verder gaan. Nu echt werk maken van duurzame energie en de circulaire economie. We kunnen niet doorgaan met het verbranden van afval en verspillen van onze natuurlijke hulpbronnen. Het is een gemiste kans dat een raadsmeerderheid ervoor koos ons systeem van scheiding van huishoudelijk afval niet verder te verbeteren. Dat het beter kan blijkt uit de proef waaraan ik meedoe. Honderd gezinnen proberen zo min mogelijk restafval over te houden door beter te scheiden. Ons resultaat: krap 1 kilo restafval per week, tegenover 6 kilo bij een gemiddeld huishouden.

Hennie, met Zutphen organiseren we het Cleantech Congres, van 2 tot en met 5 april in Almen. Het gaat over een innovatieve, circulaire economie en moet resulteren in een manifest van Almen. Met de raadswerkgroep ‘landbouw’ proberen wij invulling te geven voor agrarisch Lochem, waarbij ik het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit essentieel vind. Een goed voorbeeld is tuinderij De Veldhof in Gorssel. Zij combineren deze doelstelling met het produceren van groentes voor tweehonderd gezinnen in Gorssel. Verdient dit geen navolging in al onze kernen?

Hennie, dat jij afgedankte centrales als pretpark een tweede leven biedt is een goed voorbeeld van circulaire economie, het hergebruik van grondstoffen. Maar zou jij ook de handschoen willen oppakken om verder te gaan? Zou je met een innovatief kluppie Speelstad Rotterdam energieneutraal kunnen maken?

Een groene groet, Willem