Wethouder Henk van Zeijts praat ons bij over de biodiversiteit in de gemeente Lochem.
Vorige zomer kreeg ik brieven van inwoners over de insectenstand. Het was een actie van Natuurmonumenten. Ik heb de inwoners een handgeschreven bloemenkaart teruggestuurd. Ook op andere momenten melden mensen zich met zorgen of ideeën rond natuur en landschap. Aan alles merk je: biodiversiteit leeft. Het komende jaar werken we een actieplan biodiversiteit uit voor de gemeente Lochem, in samenspraak met inwoners en clubs die aan natuurbeheer doen.
Ongemerkt gebeurt er al veel. Met landschapsgeld van provincie en gemeente hebben onze inwoners de afgelopen vijf jaar 37.500 m2 houtsingels en 3,5 kilometer struweelhagen aangelegd; 439 solitaire bomen, 205 knotbomen en 610 hoogstamfruitbomen geplant; 8 poelen aangelegd en 7 poelen hersteld. Het huidige programma is afgelopen, we gaan een nieuwe aanvraag doen voor provinciaal geld voor de komende vier jaar.
De meeste bermen in het buitengebied maaien we slechts een keer en het maaisel wordt afgevoerd (verschraling). Die ruwe bermen zie je in het landschap. Niet iedereen vindt dat mooi en dus gaan mensen zelf maaien. Dat is niet de bedoeling. We hebben een bermenfolder verspreid, die het ecologisch bermbeheer uitlegt. Volgend jaar willen we een aantal bermen met kruidenmengsels inzaaien; al veel mensen hebben hun berm genomineerd! In de bebouwde kom willen we een aantal grotere gazons ecologisch gaan beheren (dankzij een amendement van de GroenLinks-fractie), dus niet meer wekelijks met de maaimachine erover maar niet bemesten en minder maaien. In Eefde draaien we proef met schapenbegrazing.
Uit het budget voor landbouwinnovatie loopt dit jaar een proef met 25 kilometer zonnebloemenlint langs maïsvelden. Hiervoor is veel animo bij boeren en het ziet er mooi uit. Maar werkt het ook voor biodiversiteit? Imkers en ’t Onderholt tellen de insecten, dus later horen we daar meer over. Omroep Gelderland maakte hierover een mooi filmpje.