Op 3 februari was er een eerste bewonersavond met gesprekken over wind- en zonne-energie in de gemeente. Wil je nog meedoen aan de digitale bewonersavond van 10 februari, meld je dan snel aan via het mailadres windenzon@lochem.nl. Digitale inloop vanaf 19.00 uur, de avond start om 19.30 uur.
De energietransitie zit vol met dilemma’s. Als we doorgaan met fossiele energie verbruiken dan stijgt de temperatuur wereldwijd met 3°C in 2100. Veel gebieden in de wereld zijn dan onleefbaar geworden, met hongersnoden en vluchtelingenstromen tot gevolg. Ook zal de zeespiegel schrikbarend stijgen. 2100 lijkt nog ver weg, maar kinderen die nu geboren worden, maken dat nog mee. Ik voel daarom een grote verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen. We moeten zo snel mogelijk fossiele energie vervangen door duurzame energie. En ja, ook aan vormen van duurzame energie kleven nadelen. Zonneweides vragen heel veel ruimte en veranderen het landschap en windmolens zijn van heinde en verre te zien, maken geluid en zorgen voor slagschaduw. En kernenergie dan? Ook daar zijn risico’s aan verbonden. We hebben nog steeds geen goede oplossing gevonden voor het kernafval en de risico’s dat materiaal in verkeerde handen komt.
We moeten dus het risico op een onleefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen afwegen tegen de nadelen die zijn verbonden aan duurzame energiebronnen die nu voor handen zijn. De discussie rond wind spitst zich de laatste tijd toe op de effecten voor de gezondheid van mensen die in de buurt van windmolens wonen. In de wetgeving wordt rekening gehouden met geluidshinder. En als er onderzoeksgegevens komen dat er wel sprake is van rechtstreekse gezondheidsschade, dan moeten we dat zo snel mogelijk opnemen in de geluidsnormen. Ik kan me goed voorstellen dat mensen zich zorgen maken over het landschap en de leefomgeving. En dat is precies het dilemma waar we mee zitten en waar het maatschappelijk debat over zou moeten gaan. Hoeveel hinder op de korte termijn vind je acceptabel met het oog op de effecten voor het klimaat op de lange termijn?
In de periode maart tot juni vorig jaar hadden we over deze dilemma’s een reeks gesprekken gepland met inwoners van de gemeente Lochem. Helaas konden die allemaal niet doorgaan vanwege de corona-maatregelen. Omdat het einde van de lockdown nog niet in zicht is, heb ik als wethouder besloten om de gesprekken digitaal te laten organiseren. Op woensdagavond 3 februari schoven 150 inwoners hiervoor digitaal aan. In het eerste uur was er in een plenair deel resultaten van een gehouden enquête en informatie over de opgave. In het tweede uur deden 100 inwoners mee aan gesprekken in tien ‘breakout-rooms’ met als onderwerpen: In het belang van Lochem; Rekening houden met omwonenden; Met respect voor natuur en landschap; In overleg met elkaar. De gesprekken verliepen heel verschillend, omdat de meningen nu eenmaal sterk verdeeld zijn. Wel bijzonder om op deze digitale manier met elkaar gesprek te zijn. Knap gedaan door bureau Citisens, wat dit voor de gemeente heeft georganiseerd.