Groen werkt
De gemeente heeft al stappen gezet. Kunststofval kunnen alle burgers nu op een makkelijke manier kwijt, in de uitgedeelde containers of de ondergrondse bakken. Het kunststof levert een goede prijs op en spaart grondstoffen. De gemeente ondersteunt collectieve initiatieven voor duurzame energie. GroenLinks wil de NUON-reserve (nu nog 11 miljoen euro) deels gebruiken om rentedragende leningen te verstrekken aan Lochemse burgers en bedrijven die investeringen doen in duurzame renovatie van woningen. Naast milieuvoordelen levert dit werkgelegenheid en versterking van de lokale economie op.
Het groen dat in eigendom is van de gemeente Lochem vraagt meer aandacht. De bomen in het buitengebied hebben achterstallig onderhoud. Verder verdient landschapsonderhoud door particulieren een grotere bijdrage van de overheid. GroenLinks is kritisch op uitbreidingen van woonwijken en industrieën, omdat – in tijden van krimp – kwaliteit en welstand van woningen en innovatie in de maakindustrie belangrijker zijn dan kwantiteit.
Kansen eerlijk delen
Succes in het leven is niet alleen onze eigen verdienste, maar ook het resultaat van opvoeding, sociale omgeving en aangeboren talenten. Mensen met wie het even niet zo goed gaat, laten we niet vallen. GroenLinks wil daarom het Lochemse armoedebeleid voortzetten. Wel moeten de uitvoeringskosten omlaag, zodat er meer geld echt bij de mensen komt. Verder moet zorg laagdrempelig bereikbaar zijn, met inzet van alle communicatiesporen – niet alleen de digitale. GroenLinks pleit daarom voor servicepunten in Gorssel en Lochem waar mensen vragen kunnen stellen over zorg, welzijn en wonen.
De kracht van het verschil
Het gemeentebestuur moet de verschillen tussen de diverse dorpskernen en stadswijken benutten. Nu geldt nog te veel een “voor iedereen geldt hetzelfde” beleid. Juist de verschillen in de wensen en oplossingen van bewoners en bedrijven geven onze gemeente kracht. Benutting vraagt een ambtelijke organisatie die hiermee weet om te gaan. Daarom is GroenLinks voor een gecombineerde afslanking en kwaliteitsverhoging van de organisatie. Met de Kadernota 2013 zijn we er nog niet. Vanaf de top van het management tot op de werkvloer is een cultuur nodig die burgerinitiatieven niet ziet als een extra last maar als kans.
Tonnie Tekelenburg, Jolande van Borrendam, Henk van Zeijts, raadsleden.