Een sociale, groene, duurzame en economisch florerende gemeente. Daar gaat GroenLinks voor. We zijn vorig jaar enthousiast begonnen aan de tweede termijn van de coalitie. Blij zijn we met de koers in de gemeentelijke visie 2030 ‘Lochem verbindt prachtig’. We ondersteunen de ombuigingen die het College van B en W voorstelt. GroenLinks vindt bezuinigingen onvermijdelijk. Maar, we willen ook ruimte voor investeringen in toekomstige taken van de gemeente en voor creatieve ideeën van bewoners en bedrijven.

Er zijn al successen geboekt, zoals een beter armoedebeleid, energiebesparing voor lage inkomens en bij de scholen, groenbeheer met bewoners, en sociale en duurzame woningbouw. Maar er is meer mogelijk. Ook de politiek moet ‘anders denken, anders doen’. Het bestuursakkoord is te vaag – de coalitie zal het op onderdelen aanscherpen. Dat geeft meer transparantie en komt de politiek ten goede.
GroenLinks wil slimme bezuinigingen die voorzieningen niet raken. We zetten in 2012 vooral in op:
•    Mensen aan werk helpen. Juist nu is aandacht nodig voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij juichen initiatieven toe voor de oprichting van een sociaal en duurzaam participatiebedrijf, met Openbare Werken, maatschappelijke organisaties en bedrijven.
•    Het sociale vangnet in stand houden. Mensen moeten daadwerkelijk mee kunnen doen in deze, soms lastige, samenleving. Ouderen en gehandicapten weten waar ze terecht kunnen met hun zorgvraag, bij een eenduidig loket.
•    Zuinig zijn op onze leefomgeving. Die moet groen en leefbaar blijven. Dat betekent heel concreet: geen nieuwe N348 door de groene long van Gorssel. Wij willen veilige oplossingen op het huidige tracé.
•    Doorbraak van energiebesparing en duurzame energie. In 2012 is het nieuwe, energiezuinige gemeentehuis klaar en levert LochemEnergie zijn eerste duurzame energie. In 2030 voorziet heel Lochem zich in zijn eigen energie uit zon, water, wind en biomassa. Wat is er logischer dan hierop te investeren met de NUON-gelden?
•    Genieten van natuur en landschap. Onderhoud van buitengebied kan duurzamer en goedkoper, door verschraling van bermen, verkoop van snippers uit snoeihout en eigen onderhoud door burgers. Voor de Gorsselse heide zien we graag een gebiedsplan voor de wijde omgeving, om de recreatiedruk te spreiden en de natuur te sparen.
•    Uitvoering dorpsplannen. Nu alle kernen een dorpsplan hebben, kunnen we deze stap voor stap gaan uitvoeren. De plannen bieden inspirerende ideeën voor ontmoeting (kulturhusen), zorg, verkeer, groen, wonen, middenstand en sport.
In het voorstel van het College van B en W staan onderwerpen die op de lange baan worden geschoven, terwijl ze belangrijk zijn voor onze nabije toekomst. GroenLinks stelt voor elk jaar ruimte te creëren voor nieuw beleid, ook al zullen we daardoor extra moeten bezuinigen op bestaand beleid. Dit zal in de toekomst zijn vruchten afwerpen.

Tonnie Tekelenburg, fractoevoorzitter.