Op 1 september organiseerde GroenLinks een toer per trein door de Achterhoek. Het werd een zwaan-kleef-aan die eindigde bij het windmolenpark bij Aalten waar zo’n 50 mensen aanwezig waren. Op elk station onderweg konden mensen naar sprekers luisteren over een actueel lokaal thema. Op veel plekken werd de invloed van de landelijke politiek duidelijk: de tegenwerking rond duurzame energie, de dreiging van goederenvervoer over het spoor en het onduurzame landbouwbeleid.
In Lochem werd een klein gezelschap geïnformeerd over de collectieve inkoop van LochemEnergie. Dergelijke energiecoöperaties lopen nog tegen knelpunten op die vragen om politieke oplossingen. Gemeente en provincie zouden moeten zorgen voor duurzaamheidsleningen of –garanties en de landelijke overheid moet stoppen met het heffen van energiebelasting op duurzame energie. Daarna stapte het gezelschap op de trein naar Zutphen. Aldaar was het thema goederenvervoer, met sprekers van Milieudefensie en actiegroep RONA. Het onderwerp geeft mooi dilemma’s weer waar de politiek vaak voor staat: GroenLinks is voorstander van openbaar vervoer en dus ook van spoorboekvrij rijden in het westen van het land. Maar als dat als consequentie heeft dat in het oosten van het land de leefbaarheid zwaar wordt aangetast, zijn wij tegen en moeten er andere oplossingen komen. In de hal van station Zutphen werden al suggesties gedaan hoe dit probleem kan worden aangepakt.
En door ging de reis naar Vorden. Daar lichtte het lokale actiecomité ‘Houd Vorden groen’ haar verzet tegen de bomenkap in het centrum toe. In verwarring gebracht over hoe het bestaat dat de gemeente aldaar zó afwijzend reageert op een breed gedragen verzet, vertrokken de GroenLinksers naar Ruurlo. Daar vertelde een biologische boer zijn overwegingen om de overstap te maken naar de biologische landbouw en deed aanbevelingen voor een beter landbouwbeleid: scherp de milieu-eisen aan en stel biodiversiteitseisen aan de huidige EU landbouwsteun. Dan komt de biologische landbouw vanzelf in een gunster concurrentiepositie met de gangbare landbouw. En ten slotte stapte het gezelschap in Lichtenvoorde op de fiets naar het windmolenpark Hagenwind. Dat is in 2009 ontstaan doordat een gezelschap van 10 boeren en 1 techneut heeft geïnvesteerd in windmolens. Lef, een lange adem, veel overleg met overheden en tegenstanders, en steun van de lokale groene wethouder, waren hierbij cruciaal. Financieel gezien is het voor de boeren nog steeds nauwelijks rendabel bij de huidige relatief lage prijs voor energie. Uit milieuoogpunt is het wel degelijk een succes, met de productie van energie voor 10.000 huishoudens. Het aanwezige kandidaat-kamerlid Lisa Westerveld kon deze informatie meenemen naar Den Haag.
Linda Sanders, voorzitter en Henk van Zeijts, raadslid
GroenLinks Lochem