De Binnenstadsraad heeft onlangs een digitale enquête over de inrichting van de binnenstad laten uitvoeren. De Binnenstadsraad legt de resultaten van de enquete naast de wensen van de partijen die verenigd zijn in de Binnenstadsraad. Op basis van deze input gaat de gemeente aan de slag met een aantal ontwerpen voor de binnenstad. Deze ontwerpen legt de Binnenstadsraad eind augustus weer voor aan inwoners en andere belanghebbenden.

Er waren 726 respondenten, waarvan 188 respondenten woonachtig zijn in de binnenstad (26%). 504 respondenten zijn woonachtig in de plaats Lochem (69%) en 34 respondenten zijn niet woonachtig in de plaats Lochem maar wel in de gemeente. Het was niet verplicht om alle vragen te beantwoorden. De meeste vragen zijn door 625-630 respondenten ingevuld. Dat betekent dat er per vraag voldoende response is om te kunnen spreken over een representatieve en betrouwbare steekproef.
De mening van de inwoners in de binnenstad verschilt bij geen enkele vraag met de mening van de overige inwoners uit de plaats Lochem. In deze analyse zal hier dan ook geen onderscheid in worden gemaakt.
In totaal hebben 383 respondenten hun e-mailadres opgegeven omdat zij geïnformeerd willen worden over de uitslag van de enquête. Hiervan wonen er 99 in de binnenstad.

Markt

Over het groen op de Markt zijn de meningen verdeeld. De helft van de respondenten geeft aan dat het bestaande groen behouden moet blijven, van de andere helft van de respondenten mogen er wijzigingen worden aangebracht aan de groenvoorziening. Ook over een flexibele inrichting van de Markt zijn de meningen verdeeld. 52% van de respondenten geeft aan het hiermee eens te zijn, 48% is het er niet mee eens of ziet het anders.
Bijna tweederde (65%) van de respondenten geeft aan dat een groot deel van het aantal keien op de Markt kan verdwijnen. Een kleine strook keien moet in het centrum van Lochem een speciale plek krijgen vindt 80% van de respondenten.
17% van het aantal respondenten geeft aan dat het totaal aantal parkeerplaatsen op de Grote Markt behouden moet blijven. 83% van de respondenten geeft aan dat er minder parkeerplaatsen op de Grote Markt kunnen komen. Meer dan de helft hiervan verbindt hier wel de voorwaarde aan dat er de parkeerplaatsen dan elders moeten terugkomen.

Op de vraag hoe belangrijk men het vindt dat in de nieuwe binnenstad waterelementen terugkomen antwoord men op een schaal van 0 (onbelangrijk) tot 100 (heel belangrijk).

  • 0-25 (onbelangrijk)                     28%
  • 26-50 (enigszins onbelangrijk)   17%
  • 51-75 (enigszins belangrijk)       22%
  • 76-100 (belangrijk)                     32%

Hier zijn de meningen dus sterk verdeeld.

Julianaweg    

Over het groen aan de Julianaweg zijn de meningen niet zo verdeeld. 24% van de respondenten geeft aan dat het bestaande groen behouden moet blijven, 76% opteert voor een gracht of voor een nieuwe groenvoorziening. 71% van de respondenten geeft aan dat de Noorderwal éénrichtingsverkeer moet blijven, 29% opteert voor een voetgangerszone. Een kleine meerderheid (55%) van de respondenten geeft aan een voorkeur te hebben voor een gracht als stadsomwalling, 45% heeft de voorkeur voor groen. 42% van de respondenten geeft aan dat het huidig aantal parkeerplaatsen aan de Julianaweg behouden moet blijven, 48% geeft aan dat er minder parkeerplaatsen mogen komen ten gunste van groen of gracht en 10% van de respondenten vindt dat er meer parkeerplaatsen moeten komen ten koste van groen of gracht. 62% van de respondenten vindt dat er meer dan 1 oversteekplaats moet komen vanaf het parkeerterrein rond de nieuwe LIDL.

Molenpoort

Op de vraag welke elementen men graag ziet bij de Molenpoort konden meerdere antwoorden gegeven worden. Er zijn door 609 respondenten 1994 antwoorden gegeven, gemiddeld dus 3 per respondent. De meest genoemde zijn:

  • Aanwezigheid van groen (bomen en beplanting): 451
  • Verlengen gracht of een waterplein: 360
  • (kort) parkeren: 357
  • Terras: 330
  • Stalling (elektrische) fiets: 277
  • Voetpad langs plein: 219

Algemeen

62% van de respondenten geeft aan dat de huidige mogelijkheid om op meerdere verschillende plekken te kunnen parkeren moet worden behouden, 38% is voorstander van meer concentratie van parkeren op iets grotere loopafstand. 26% van de respondenten geeft aan dat er wat hun betreft niet meer gefietst mag worden door de winkelstraten. 74% van de respondenten geeft aan dat dit mogelijk moet blijven. 50% van de respondenten geeft aan dat fietsenstallen verspreid over het centrum mogelijk moet zijn, 38% heeft een voorkeur om dit te doen bij de stadsentrees en 12% heeft een voorkeur om dit ergens in het centrum te doen.