Door de coronacrisis is er veel veranderd. Ons reisgedrag is van het ene op het andere moment helemaal omgeslagen. We werken zo veel mogelijk thuis. Daardoor zijn files een zeldzaamheid geworden en is het OV veel rustiger dan gebruikelijk. Hoe de mobiliteit van de toekomst er uit ziet is lastiger dan ooit om te voorspellen. Toch discussiëren Provinciale Staten in juni over een nieuwe mobiliteitsvisie voor Gelderland. Hoe houden we Gelderland tot 2030 op een duurzame manier bereikbaar?

De concept-mobiliteitsvisie bevat veel elementen waar GroenLinks tevreden mee is. Er is bijvoorbeeld nadrukkelijk aandacht voor de rol van de fiets bij korte verplaatsingen en voor de langere verplaatsingen zal stevig ingezet worden op hoogwaardig openbaar vervoer. Daarnaast wil de provincie inzetten op ‘hubs’, in goed Nederlands knooppunten. De hubs moeten plekken worden waar reizigers makkelijk over kunnen stappen van de ene op de andere vervoersvorm. Op de hubs worden de reizigers gestimuleerd om zo veel mogelijk over te stappen op duurzame vormen van vervoer.

Natuurlijk zijn er bij onze leden goede ideeën op het gebied van mobiliteit. Daar maken we graag gebruik van. Daarom roepen we iedereen op die iets mee wil geven aan onze Statenfractie om contact op te nemen met Statenlid Wouter Witteveen via wouter.witteveen@psgelderland.nl. Heb je een idee, stuur deze dan uiterlijk 16 juni op, zodat Wouter dit mee kan nemen in het oordeelsvormende debat van 17 juni. Op 8 juli zal het plan uiteindelijk door PS worden vastgesteld.

Hier vind je de concept-mobiliteitsvisie.